Ping, het geluid van mijn WhatsApp, wie zou het zijn? Eerst even dit afmaken. Oh ja, ik moet straks niet vergeten te reageren op die vraag via LinkedIn. Mijn telefoon gaat, ‘Goedemiddag met..’ Ik hang op en ben helemaal kwijt wat ik in mijn blog wilde schrijven. Herkenbaar?
Hoe houd je focus?
24/7 krijgen we prikkels op ons af en zoeken ze zelf ook op. Hoe houd je focus in een wereld vol met digitale en verslavende afleiding? En hoe bereik je je doelen zonder van je pad te raken? Door zelf de regie te pakken. En dat klinkt simpeler dan het is.
Overspoeld
Smartphones, apps, social media, games, hebben ons volledig in de greep. We hebben ze continu bij de hand. Fabrikanten bouwen hun apparaten en toepassingen bewust zo verslavend mogelijk. Als je ervoor kiest om alle notificaties, bliepjes en berichten binnen te laten komen, word je continu overspoeld en afgeleid. En zwak als we zijn, we laten ons lastigvallen en vergeten waar we mee bezig zijn.
Aangeboren drang
Geen zorgen, je telefoon weggooien of volledig stoppen met social media, zijn niet de oplossing. Het begint bij het inzien en accepteren van je eigen gedrag. Het is niet de schuld van apparaten en apps. Jíj laat je immers verleiden. Een schrale troost, als mens hebben we nou eenmaal een aangeboren drang naar verveling, negativisme en piekeren. We zijn voorbestemd om nooit lang tevreden te blijven.
Kijk naar dieperliggende redenen
Het is de kunst om die ontevredenheid om te zetten in motivatie. En dat lukt alleen als je vanuit nieuwsgierigheid (niet vanuit boosheid) naar jouw negatieve triggers kunt kijken. Probeer eens naar de dieperliggende redenen te kijken waarom je je laat afleiden. Vaak zoeken we afleiding als we ons niet helemaal prettig voelen. Alles wat afleiding geeft om een vervelend gevoel te vermijden, werkt verslavend. Door welk gevoel laat je je afleiden? Stress, verdriet, woede of frustratie? Afleiding kost tijd en houd je weg van wat je wilt. En we streven nou eenmaal naar geluk.
Externe afleiders op een rij
Zet daarom alle externe prikkels die je afleiden eens onder elkaar. Elke melding, mail of vraag van een collega. En vraag jezelf af: helpt deze afleiding mij verder of is het een stoorzender? Dit geeft je iets in handen om je gedrag aan te passen. In de instellingen van je telefoon en apps kun je bijvoorbeeld alle meldingen en geluiden uitzetten. Wat een rust! En focus en ruimte voor dingen die jij wilt doen. Dagelijks (of wekelijks) kun je natuurlijk voor een mediamoment van je apps kiezen. Dan is het een bewust door jouw gekozen (geluks)moment, hoe fijn!
Wat wil jij?
Als je weet waar jij gelukkig van wordt en wat je wilt bereiken, is het een kwestie van prioriteiten stellen. Wees een beetje streng voor jezelf en kies voor dingen die bijdragen aan het halen van jouw doelen. Ben je ergens niet aan toegekomen? Potverdrie, wat heb je dan in plaats daarvan gedaan? Het begint bij je bewust worden, daar ligt je sleutel!