Wat doe ik
Wie ben ik
Wat kan ik
Wat schrijf ik
Contact
06 12 89 91 81

Werkgeluk roept verschillende reacties en associaties op bij mensen. ‘Het woord alleen al, wat een jeukwoord’, reageerde iemand geïrriteerd toen ik ernaar vroeg.

Wat is werkgeluk?

Een van de belangrijkste factoren van werkgeluk is het doen van betekenisvol werk; dat wat je doet bijdraagt aan iets dat een ander gelukkig maakt. Een hardnekkige misvatting is dat we denken dat je geluk bereikt door jezelf doelen te stellen en die te halen. Het effect van het halen van een diploma, een goed cijfer of een hoog salaris is veel minder groot dan we denken.

Gelukkig zijn kun je leren. Uit onderzoek blijkt dat je je eigen staat van geluk al met een paar simpele tips kunt veranderen. De meeste onderzoekers houden aan dat je 40 procent van je geluksniveau zelf kunt veranderen door gedragsaanpassingen. 50 procent van je levensgeluk is ingebouwd en 10 procent wordt bepaald door de omstandigheden waarin je verkeert: of je rijk bent bijvoorbeeld, of in een fijn land zoals Nederland woont.

Blij zijn met wat je hebt, vergt simpelweg een andere mindset. Ook al kan dat in het begin net zo geforceerd voelen als moeten sporten van jezelf, waarna je je ondanks je grote tegenzin wel steevast goed voelt.

Ruimte voor verbetering

We willen allemaal gelukkig zijn. Waarom dan niet op het werk? Werk maakt een groot deel uit van ons leven. We scoren significant lager in hoe gelukkig we ons voelen op het werk, vergeleken met hoe gelukkig we zijn in de rest van ons leven. Er is dus ruimte voor verbetering.

Tijdgeest

Wist je dat werkgelukdeskundige sinds kort een officieel beroep is? Een van de redenen waarom werkgeluk nu zo populair is, is omdat het goed bij de tijdgeest past. Tegenwoordig gaat het niet meer alleen over geld verdienen. Mensen denken na over waar ze écht gelukkig van worden. Het gaat steeds meer over wat mensen intrinsiek motiveert om naar het werk te gaan.

Organisaties hebben dat ook door. Als je ervoor zorgt dat werknemers kunnen floreren, omdat ze met plezier naar hun werk gaan, maak je als werkgever het verschil.

Geen luxegoed

Werkgeluk is iets waar in tijden van economische voorspoed vaak meer ruimte voor is, alsof het een soort luxegoed is. Dat is niet waar. Het hoeft ook helemaal geen extra geld te kosten. Als je aan werkgeluk gaat werken, is het niet zo dat je als organisatie minder resultaten hebt. Sterker nog, bedrijven gaan beter presteren.

Er was altijd al wetenschappelijk bewijs en door recente onderzoeken is dit nog eens extra onderstreept. Als je weet dat mensen beter presteren als ze gelukkig zijn op hun werk, is het zonde om daar minder aandacht aan te besteden als het economisch slechter gaat.

Een belangrijke vraag is dus: focus jij je op datgene wat je het liefste doet of zou willen doen?
Deel:

Bekijk andere blogs

www.volgjezorg.nl, schreef de pitch voor Financial Care, een startende coöperatie in de zorg en redigeerde een boek over de geschiedenis van een familiebedrijf. Ik gaf ondernemers tips en adviezen over de teksten van hun website. Maakte vlogs, wat nogal uit mijn comfortzone stappen is en lanceerde mijn website www.puurschrijven.com.

Ik krijg waardevolle feedback van klanten en leuke reacties, zoals: ‘Marloes brengt een dosis positieve energie mee. Met haar kritische blik en vlotte pen heeft zij onze teksten sterker gemaakt. Ze heeft ervoor gezorgd dat wij in onze communicatie uitstralen wie wij ook echt zijn.’

Mijn eigen blogs

Daarnaast schrijf en deel ik ook graag mijn eigen blogs ter inspiratie. Mijn artikel over depressie en antidepressiva stuurde ik naar een paar tijdschriften en werd in mei jl. geplaatst in Margriet. Sindsdien voel ik een grote motivatie om het nog steeds grote taboe en de schaamte erover te helpen doorbreken en verminderen. En er meer openheid en begrip voor te krijgen.

Taboes doorbreken

Zo viel mijn oog op het online platform voor de 40+ vrouw van Isa Hoes en Medina Schuurman op www.isamedina.com. Zij doorbreken ook graag taboes. Binnenkort start ik hier met een nieuwe rubriek. Ik deel mijn verhaal en nodig vrouwen uit om ook hun verhalen te delen. Dat we het er gewoon over kunnen hebben met elkaar en we onze psychische kwetsbaarheid op een luchtige manier bespreekbaar maken. Zin in!!

Verwonderen en slikken

Ik verwonder me over deuren en nieuwe werelden die voor me opengaan door puur te schrijven en mijn gevoel te volgen. Voel oprecht contact in netwerkgesprekken en met klanten waar ik voor werk. Het klinkt zo simpel en dat is het niet. Bij alles wat ik doe, voel ik naast mijn energie en enthousiasme, ook de teleurstellingen en tegenslagen. Die me dan even uit mijn kracht halen en pijn doen. Om daarna weer op te krabbelen en verder te gaan.

En als ik vooruitkijk:

 √ Wil ik gaan samenwerken met een andere tekstschrijver. Om verder uit te breiden, te sparren, uit te wisselen en versterken. Samen kan je meer. #durftevragen: ken je iemand in je netwerk die interesse heeft? Leuk, ik hoor het graag van je!

√ Ga ik verder met het op- en uitbouwen van mijn netwerk, om te kunnen doen wat ik het allerliefste doe: het schrijven en redigeren van begrijpelijke- en ontvangersgerichte teksten.

√ Ga ik op zoek naar klanten, die ik voor langere tijd kan helpen met het schrijven van hun communicatieboodschappen.

√ Wil ik als ambassadeur aan de slag voor Samen Sterk zonder Stigma. Om artikelen te schrijven en ook lezingen te gaan geven over psychische kwetsbaarheid voor meer openheid en begrip.

√ Blijf ik mijn eigen blogs schrijven en delen.

Hallo nieuw ondernemersjaar, let’s go on!

 

3 minuten